Зареждат цялата страна с хлорохин

Премиерът Борисов посети центъра по заразни и паразитни болести

Зареждат цялата страна с хлорохин | StandartNews.com

Българската компания "Бул Био" има възможност за дистрибуция и лекарството хлорохин още днес ще бъде разнесено из цялата страна. 

Всички лекарства са в норма, продуктът е осигурен за употреба в страната. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, който оглавява Националния център по заразни и паразитни болести.

Днес в центъра пристигнаха премиерът Бойко Борисов, ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов.

За София доставките започват още днес. Борисов подчерта, че още днес трябва да се транспортират в цялата страна.

„Днес трябва да ги разкарате из цялата страна“, заяви премиерът Борисов.

Според ген. Венцислав Мутафчийски това е лекарственият продукт, на който се разчита в момента.

"Това е един безспорен успех. Поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия в световен мащаб, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем, както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.

На лекарите в страната ще бъдат дадени и точни указания как точно да използват продукта.

"Има разработени протоколи за използване на лекарството", отбеляза ген. Мутафчийски.

„Това беше една изключително важна стъпка в правилна посока и да дадем възможност на всички да бъдат по-спокойни“, каза от своя страна шефът на Пирогов проф. Асен Балтов.

Преди седмица премиерът отново беше в Центъра за заразни и паразитни болести, когато разговаря с управителя на „Бул Био“ д-р Румен Кофинов.

Тогава той обеща, че държавата ще осигури 22 млн. лв. за три проекта, разработени от компанията – за нова производствена линия на БЦЖ ампули, за разширяване на производството на човешки кръвни продукти и за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне.

„Бул Био“ притежава редица европейски сертификати и има издаден лиценз от Световната здравна организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай