Вторник,

За какво е готов да хвърли оставка доц. Кунчев

От: Стандарт -
1087
За какво е готов да хвърли оставка доц. Кунчев
A
A
A

"Бих искал ваксинирането да върви доста по-добре. Правим по 20-25 000 имунизации на ден, което като темп не е достатъчно, за да си мислим, че няма да имаме изненади наесен.

Какво ли не опитваме в момента. Колегите от РЗИ са се видели в чудо. Правим пунктове навсякъде - в паркове, в молове, където може, само и само да се случва.

При нас покриваемостта би трябвало тези дни да достигне 15%. В Румъния е 30. Яд ме е, че хем сме осигурили ваксини, хем хората все още се колебаят.Сега някой може да тръгне с мен и ако до 15 минути не намери къде да получи ваксина, си хвърлям оставката – РЗИ, паркове".

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на БНТ.

В България в момента няма установен случай на индийски щам. "Има увеличаване на заболеваемостта по света, следим най-вече индийския щам. Миналият ден Индия публикува много оптимистично съобщение - че е регистрирала само 100 000 заразени на ден. Да, те са милиарди, но така или иначе този щам е на лице. Не бива да се успокояваме. Преди бяха 350 000, сега е по-малко, но още го има.. Вирусът изобщо не е преминал, не бива да се заблуждаваме.

Колкото повече минават събитията, толкова повече хората си търсят и си искат нормалния живот, анализират положението. Това е стрес за целия свят. Никакъв терористичен акт не можа да върне света толкова години назад, колкото този вирус. Колкото по-подготвени сме - по принцип за такава ситуация, а не само за този вирус, толкова по-добре.

Нека си припомним, че само преди два дни отвориха заведенията и в Белгия, и във Франция, и в Холандия. За да си върнем нормалния живот, трябва да се имунизираме.

Към момента у нас данните са добри, дай Боже да ги задържим през целия летен сезон. Има натрупване на преболедували, на имунизирани, това има голямо значение. Мерките, които взехме, повлияха осезаемо - не само за този вирус, но и за гриповете, за всичко. Започнахме да си мием ръцете, да не ходим болни на работа, да се пазим повече. Затова имаше такава промяна.

Няма друга страна в Европа, която да осигурява толкова бързо ваксини от нас. За да направим така, че наесен да не пълним болниците и да не даваме жертви, трябва да се ваксинираме. Но ваксината ще е препоръчителна, не задължителна.Дори и преболедувалите след 3-4-ия месец антителата започват да падат. В момента е много по-трудно доказването на преболедуване, най-вече с антигенни тестове. Колегите в Европа не приемат равностойно PCR тестовете с антигенните.

Медицината не е математика. Не можеш да кажеш - имунизиран си, защитен си на 100 %. Все още не можем да кажем и колко дълго хората имат имунитет след ваксина.

По отношение на казуса с Кантарджиев, от правна гледна точка е ясно, но от човешка искам много да му благодаря. Година и половина той не знаеше работно време, беше денонощно на разположение. Свърши невероятна работа, каза още доц. Кунчев. 

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com