Възможно ли е? Ще сме първи в ЕС с колективен имунитет

Това ще стане чрез преболедуване, а не чрез ваксинация, каза д-р Антон Койчев

Възможно ли е? Ще сме първи в ЕС с колективен имунитет | StandartNews.com

"Ние сме първата страна в ЕС, която ще добие колективен имунитет чрез преболедуване, а не чрез ваксинация. Хората се успокоиха. Новините за нови лекарства им подействаха също успокояващо. Един от главните проблеми беше лошата комуникация. След първата вълна нещата доста се размиха. Конспиративните теории избуяха", заяви председателят на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него една от причините за високата смъртност от COVID-19 у нас е неглижирането на здравето. Болни търсели късно медицинска помощ.

Д-р Койчев подчерта, че парите за здравеопазване никога не може да бъдат достатъчни.

"Произволното увеличаване, без да има сериозен експертен разговор за бъдещето на здравната система, няма да доведе до очакваните резултати. Дошло е времето за устойностяване на медицинския труд. Има сериозна криза за медицински сестри, липсата е на почти катастрофално ниво. Масово педиатри също са в пенсионна възраст. Има тежки дисбаланси в здравеопазването, които трябва да се преодолеят, иначе следва колапс", подчерта медикът.

Д-р Койчев, който работи в УМБАЛ "Александровска", заяви, че също е чувал за практиката тежки случаи да бъдат прехвърляни между лечебни заведения.

"И аз съм чувал за практики на прехвърляне на пациенти. "Александровска болница" приема изключително тежки случаи. Но имаш дълг като лекар и като човек да излекуваш пациента. Трябва анализ дали това е мълва или истина. След това трябва да последват санкции, да се върне солидарността, междуболничната комуникация да се подобри", каза още медикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай