Вкарват промени в зелените сертификати. Какво следва?

От следващата година в ЕС ще се признава сертификат с поставена бустерна доза

Вкарват промени в зелените сертификати. Какво следва? | StandartNews.com

Евросъюзът е готов да актуализира зеления сертификат с информация за третата доза ваксина срещу COVID-19, включително и с информация за датата на изтичане на настоящия документ, свързан с поставените първи две игли, съобщава британският в. „Таймс“.

Така от следващата година в ЕС ще се признава сертификат с поставена бустерна доза, уточнява още изданието.

На министерска среща на ЕС вчера бе обсъдена поредната COVID вълна в Европа и необходимостта от спешно въвеждане на бустерни ваксини, особено сред хората над 65 години, като нов приоритет в справянето с пандемията.

Очаква се в четвъртък Европейската комисия да излезе с предложения за изтичане на настоящия статут на COVID сертификатите, които се използват в много страни от ЕС за пътувания, както и посещения на барове, ресторанти, културни и спортни събития.

„Европейската комисия работи с най-голяма спешност за укрепване на координацията на свободното движение, включително продължителността на валидност и ролята на бустерите в кампанията за ваксинация“, каза Стела Кириакиду, европейски комисар по здравеопазването.

Една от възможностите ще бъде да се зададе валидност на ваксината до 12 месеца, както е в момента, и да се изисква поставянето на трета доза преди края на този период, за да се запази валидността на сертификата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай