Витанов със зловеща прогноза: Може да влезем в долината на плача

Математикът коментира ще има ли локдаун за изборите

Витанов със зловеща прогноза: Може да влезем в долината на плача | StandartNews.com

Не трябва да сме изненадани от цифрите за новите антирекорди - за брой заболели и смъртни случаи. При предните три вълни наложените мерки даваха ефект, някъде десетина дни след това. При тази вълна обаче, не е така. Броят на случаите не пада, а се увеличава, това заяви проф. Николай Витанов по Bulgaria On Air тази сутрин

.За да дадат ефект някакви мерки, те трябва да бъдат насочени към това да се намали разпространението на вируса, като се намалят контактите между хората. Зеленият сертификат може ли да го постигне? Виждаме, че това не се се случва, добави още математикът.

По мои изчисления в държавата едва 30% от хората могат да си извадят подобен зелен сертификат. А останалите? По мои изчисления още около 400 000 човека ще желаят да се ваксинират. После желаещите ще се изчерпат и трябва да се вземат допълнителни комуникационни мерки за останалите. 

Или иначе казано, около 25-30% имат желание да се ваксинират и едни 50%, които не се знае дали ще поискат. За останалите 25% трябва твърда ръка.А за да има национален локдаун, трябва да има 500 на 100 000 заболеваемост и 9000 в болниците. В момента те са 7200!

Но аз не вярвам, че ще има локдаун преди изборите, въпреки че нещата не са добре. Отделно има голям процент от хора, които са преболедували, но не са регистрирани и съответно сега не могат да си вземат сертификат.

В момента 10 заразяват 13. Ако продължава да е 1 към 3, само в рамките на две седмици и здравната система заминава. Имаме пожар, който гори - или го оставяме, или търсим как да го загасим. Колективен имунитет няма! Каква част от хората са се срещали с вируса, не е ясно, но и имунитетът не е вечен.

Една трета от населението в момента има някакви защитни сили, а трябваше да са две трети.Пак ще кажа - в първите три вълни мерките помагаха, но сега не особено. Има два сценария - единият е да се задействат мерките, при които ще минем през пиковите зони и случаите ще могат след това да започнат да намаляват - той е оптимистичен. Вторият вариант е долината на плача. Здравната система е доста претоварена вече. Лично на мен ми се иска да се случи първия вариант.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай