Витанов с нови данни за ковид и ще има ли локдаун?

10% от българското население се е срещало с Омикрон, смята математикът

Витанов с нови данни за ковид и ще има ли локдаун? | StandartNews.com

Нещата вървят доста добре, бройката на новозаразените засега е голяма, но започва да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два - заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се повишава броят на хоспитализираните. Това съобщи пред НоваНюз математикът проф. Николай Витанов.

Според него в края на март нещата ще изглеждат по друг начин. "Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден и да се разглежда въпроса за отмяната на зеления сертификат. Смъртността да е доста под 1%, заетите легла пък да са под 300", уточни той. И допълни, че ако няма висока заболеваемост и заетост на болниците, няма причина да има локдаун.

По думите му заетостта на ковид леглата е под контрол, а капацитетът е двойно повече от заетостта. "На 9000 регистрирани случая слагайте около 20 000 и ще получите реалното число. 10% от българското население се е срещало с Омикрон", поясни математикът.

Вирусологът проф. Радостина Александрова от своя страна посочи, че Омикрон има поне три подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3, първият е доминиращ, но вторият също набира скорост. "Разликата между тях е колкото между изходния и Aлфа варианта. BA.2 вероятно се разпространява по-добре от BA.1. Активното разпространение на коронавируса означава, че той продължава да се изменя. Вирусът не е изпробвал всичките си варианти и възможности", подчерта медикът. И добави, че имунитетът срещу коронавирусите не е продължителен, но добрият имунен отговор може да доведе до по-леко протичане. "Едва ли Омикрон ще е последният вариант", прогнозира проф. Александрова.

Тя коментира и постоковид синдрома. "Една част от преболедувалите впоследствие изпитват определени симптоми, а се появяват и нови. Това може да продължи с месеци. Има повече 200 възможни симптома - сред най-честите са задух, умора, проблеми с концентрацията. Вирусът се развива с по две мутации на месец", каза вирусоложката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай