Вторник,

Витанов разкри кога ще удари Омикрон, чака ни по-висока смъртност

От: Рачо Рачев, кадър бТВ, архив -
923
Витанов разкри кога ще удари Омикрон, чака ни по-висока смъртност
A
A
A

Щом като не е влязъл до Никулден, той няма време да влезе и да стане доминантен до Коледа и Нова година. Все пак му трябва някакво време, като влезе в държавата да се развихри и да измести текущия вариант, който е достатъчно агресивен и няма да се даде толкоз лесно. Ще му трябват 2-3 седмици. Това прогнозира пред БНР за навлизането на Омикрон варианта на коронавируса у нас математикът проф. Николай Витанов от Института по механика при БАН.

Витанов очаква проблемите с Омикрон да дойдат през януари, а Делта вариантът да отслабва. „Проблемите ще дойдат след Ивановден, след Йордановден.“

Според математика не бива да ни успокоява това, че новият вариант протича по-леко. „Той може да нанася по-малко поражения, но понеже може да атакува повече хора за единица време, смъртността пак може да е по-висока.“

При по-малко от 2000 нови случая на ден дифузното разпространение у нас спира, числото може да падне още до празниците, отбеляза проф. Николай Витанов.

В края на годината той прогнозира около 1000 нови случая на ден, а при смъртността „ще са над 50-60-70 починали на ден числата по Нова година“. „Спазването на мерките е разковничето за борба с тази пандемия“, напомни  Витанов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com