Витанов: Тази седмица е критична

Вирусът се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава, заяви математикът

Витанов: Тази седмица е критична | StandartNews.com

„Омикрон не успя да запали супрепожар у нас, но не трябва да се успокояваме,  защото още сме в областта на пика. Това коментира математикът проф. Николай Витанов относно ситуацията с разпространението на коронавируса у нас във Фейсбук.

„Вирусът е спънат добре и кръвта му тече поради наложените мерки, които не са ексцесивни, но са достатъчни. Няма суперпожар. Системата върви по зададената траектория. Базовото репродуктивно число днес е пак под 1.3 - стойността е 1.01. Почти 1, тоест заразата тъпче на място. Омикронът си царува, но мечтата му да запали суперпожар рухва“, пише Витанов. 

Според него тази седмица на фокус трябва да са болниците, където „се очаква известен натиск върху здравната система, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Тоест - тази седмица и до средата на следващата. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика“.

„Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появят временни проблеми в някои области, но има ресурс, те бързо да бъдат овладени. Огромната българска социална система се насочва и засега успешно се държи на траектория, при която няма препълване на болниците. За целта се следят и прогнозират стотици индикатори, област по област“, коментира математикът. 

„Справяме се. Вирусът се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава. Тази седмица е критична. Учениците се връщат на училище. Натискът върху болниците се очаква да достигне максималния си размер“, заключава Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай