Витанов отложи апокалипсиса, предупреждава за нахлуващия Омикрон

Според него има още седмица, преди новият вариант да стане доминантен

Витанов отложи апокалипсиса, предупреждава за нахлуващия Омикрон | StandartNews.com

„Апокалипсисът се отлага и то се вижда. Бройката на случаите не расте стръмно нагоре“, разкри в интервю за БНР математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му базовото репродуктивно число за разпространение на коронавируса днес е 1,15, а това е добра новина, защото е под 1,3 и така е от началото на седмицата. „Стигнахме един нов рекорд, колкото да запишем, и се върнахме на 5 700“, отбеляза той.

Числата не са обнадеждаващи, но Омикронът се бори за доминация, поясни Витанов. Според него има още седмица, преди новият вариант да стане доминантен. 

„В момента имаме съвместно разпространение на Омикрон и Делта в България и то се вижда от данните за смъртността. Ако беше доминантен Омикронът при този брой случаи, смъртността трябваше да е по-ниска с 10-15 случая. Което показва, че Делта вариантът още действа“, констатира математикът.

„Каквото ще става като максимални стойности на тая вълна, ще е в края на януари – началото на февруари. Първата половина на февруари вече може да очакваме спад на вълната“, смята проф. Николай Витанов.

Запитан за намеренията на управляващите да въведат нови критерии за управление на кризата проф. Витанов коментира: „Вземаме стария план, който казва над 500 на 100 000 (заразени спрямо брой население – бел. ред.) и локдаун. Ами хубаво, ние сега сме 800 на 100 хиляди – да затваряме държавата при положение, че болниците не са пълни? Няма смисъл. Затова е по-добре да сложим критерий, който има някаква тежест, а това е точно този с интензивните легла, защото там сме за гушата - не можем да разкрием повече от даден брой“, подчерта Витанов.

С Омикрон трябва да се смени критерият, защото има голям брой заразени, които обаче не пълнят болниците толкова бързо, колкото Делта вариантът, отбеляза математикът. „За да не се стигне до абсурдната ситуация да затворите държавата при празни болници.“

По новия критерий няма да се наложи локдаун, ако заетостта на интензивните легла не надхвърли 80%. Областите ще бъдат клъстеризирани до 6, така че когато в една от тях интензивните легла се изчерпят, новите такива случаи да бъдат пренасочвани към област от същия клъстер, където има свободни легла, така че да не се затваря цялата област, посочи още Николай Витанов относно намеренията на управляващите да променят подхода за управление на здравната криза.

„В следващите дни ще имаме огромни проблеми със сметачите на проценти. В знаменателя трябва да стои максимално възможният брой интензивни легла“, заяви проф. Витанов.

Според него именно затова в момента процентът на запълнените интензивни легла в София е „37 и нещо“, а не 60, защото вместо максимално възможният брой се огласява пресмятане според актуалния брой интензивни легла. „Когато сложите максималния брой интензивни легла, които можете да разкриете, тогава вече няма 6-5. Това е актуалният процент. Там като стигнете 80%, вече сте за гушата.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай