Витанов: Омикронът е на колене

Не му помагайте да се изправи, заяви математикът

Витанов: Омикронът е на колене | StandartNews.com

"Омикронът е на колене. Кръвта му тече. Не му помагайте да се изправи. Не му ли помогнете - ще рухне. Това казват железните закони на математическата социална динамика."

Това заяви категорично във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

"Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.99. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пречупен. Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Към края на следващата седмица. Огромната Омикрон вълна - спряна в България. Ама не била спряна, нормално си затихвала. Тъй, тъй, те вълните на вирусите спокойно си затихват през февруари. Като дойде февруари и те си казват - ето, посред зима сме, давай да затихваме", пише той в ежедневния си анализ. 

"Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.99. Вместо да се разширява, обхвата на заразата се свива. Огромната Омикрон вълна е спряна посред зима. Опита показва, че не сме тотални идиоти. И няма да я рестартираме. Да видим", допълва Витанов.

"Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, но прехвърляме максимума на натиска. Трендът на заетост на леглата се пречупи. Излязохме от зоната на пика", каза той.

"Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Трендовете се пречупват според прогнозите. Виждате, че мерките полека се отменят", отбелязва математикът.

"Смъртността - и тук системата се движи според очакванията. Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Но до тогава има седмица и нещо. Пазете се - не се вкарвайте във филма - "Разболях се от безопасното грипче" и ако не се разболеете, вероятността да стигнете до фатален край е 0. Просто е, не слушайте гурутата. Те разбъркаха съзнанието на част от народа. Резултатът - почти 35 000 починали. Друг резултат - невъзможност за налагане на ефективен тотален локдаун", пише още проф. Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай