Сряда,

Витанов: Омикронът е на колене

От: Агенция Стандарт -
1392
Витанов: Омикронът е на колене
A
A
A

"Омикронът е на колене. Кръвта му тече. Не му помагайте да се изправи. Не му ли помогнете - ще рухне. Това казват железните закони на математическата социална динамика."

Това заяви категорично във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

"Четвъртата седмица от царстването на Омикрона върви силно неуспешно за него. Това се и очакваше. Базовото репродуктивно число и днес е 0.99. Няма суперпожар. Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пречупен. Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Към края на следващата седмица. Огромната Омикрон вълна - спряна в България. Ама не била спряна, нормално си затихвала. Тъй, тъй, те вълните на вирусите спокойно си затихват през февруари. Като дойде февруари и те си казват - ето, посред зима сме, давай да затихваме", пише той в ежедневния си анализ. 

"Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число днес е 0.99. Вместо да се разширява, обхвата на заразата се свива. Огромната Омикрон вълна е спряна посред зима. Опита показва, че не сме тотални идиоти. И няма да я рестартираме. Да видим", допълва Витанов.

"Състоянието на нещата в болниците - системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, но прехвърляме максимума на натиска. Трендът на заетост на леглата се пречупи. Излязохме от зоната на пика", каза той.

"Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Трендовете се пречупват според прогнозите. Виждате, че мерките полека се отменят", отбелязва математикът.

"Смъртността - и тук системата се движи според очакванията. Следва пречупване на тренда на високата смъртност. Но до тогава има седмица и нещо. Пазете се - не се вкарвайте във филма - "Разболях се от безопасното грипче" и ако не се разболеете, вероятността да стигнете до фатален край е 0. Просто е, не слушайте гурутата. Те разбъркаха съзнанието на част от народа. Резултатът - почти 35 000 починали. Друг резултат - невъзможност за налагане на ефективен тотален локдаун", пише още проф. Витанов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички