Витанов каза ще имаме ли Коледа. Ще го чуем ли?

Три сценария за развитието на заразата у нас

Витанов каза ще имаме ли Коледа. Ще го чуем ли? | StandartNews.com

Много сериозно предупреждение отправи към българите проф. Николай Витанов. Математикът, който бе част от Националния оперативен щаб, прави всеки ден  модели за развитието на заразата, които публикува във фейсбутк страницата си. Последните му прогнози са свързани с развитието на ситуацията в момента и дават отговор на въпроса при какви условия ще имаме спокойна Коледа с близките си.

Три сценария за развитието на пандемията у нас прогнозира Витанов в ефира на „Събуди се”.

 „Нещата вървят добре, имаме спад на новозаразените. До края на месеца ще е така. Въпросът е след това какво ще става”, каза професорът. И заяви: „Имаме три сценария. Единият е да продължим така. Вторият е да имаме плато – с над 2000 нови случая. Ако стане така, здравната система ще продължи да се натоварва. Третият сценарий е пак да тръгнем нагоре по кривата на заболеваемостта”.

Според Витанов основен фактор за развитието на вируса са идващите празници и учениците, които се завърнаха в клас. Важно е и дали ще спазваме досегашните мерки, предупреди математикът.

„Ако имаме акъл в главата ще паднем под 1000 новорозаразени и под 50 починали на ден”, каза още проф. Витанов. Според него близо 50 % от населението у нас се е срещало с COVID-19.

По думите му у нас никога няма да се въведе тотален локдаун или задължителна ваксинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай