Витанов каза кога ще излезем от пика на Омикрон

Математикът предупреждава да не се отпускаме още

Витанов каза кога ще излезем от пика на Омикрон | StandartNews.com

"Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар - йок. Но не трябва да се успокояваме. Още не сме излезли от областта на пика. Единият тренд е пречупен, но другият - на заетостта на болниците - още не е."

Това написа математикът проф. Николай Витанов във Фейсбук.

"Състоянието на нещата в болниците. Това е, което ще е основното през тази седмица. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Тоест - тази седмица и до средата на следващата. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика", заяви математикът.

"Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Няма нужда и от тотален локдаун", категоричен е той.

"Смъртността - и тук системата се движи според очакванията. Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари", каза професорът.

"Накрая - справяме се. Вируса се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава", заключи Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай