Неделя,

Витанов каза кога ще излезем от пика на Омикрон

От: Агенция Стандарт -
718
Витанов каза кога ще излезем от пика на Омикрон
A
A
A

"Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар - йок. Но не трябва да се успокояваме. Още не сме излезли от областта на пика. Единият тренд е пречупен, но другият - на заетостта на болниците - още не е."

Това написа математикът проф. Николай Витанов във Фейсбук.

"Състоянието на нещата в болниците. Това е, което ще е основното през тази седмица. Системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, докато се пречупи и този тренд. Това се очаква да отнеме седмица до 10 дни. Тоест - тази седмица и до средата на следващата. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика", заяви математикът.

"Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория. Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Няма нужда и от тотален локдаун", категоричен е той.

"Смъртността - и тук системата се движи според очакванията. Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари", каза професорът.

"Накрая - справяме се. Вируса се мъчи да подпали суперпожара, но не му се получава", заключи Витанов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички