Витанов каза излязохме ли от пика на Омикрон

Математикът споделя, че се справяме добре, но не бива да се отпускаме

Витанов каза излязохме ли от пика на Омикрон | StandartNews.com

Математикът проф. Николай Витанов коментира определението "пик на вълната", провокиран от множеството интерпретации. С пост във Фейсбук той обясни, че пикът на една вълна не е точка във времето, а интервал.

"Влиза се в околопиковата област на вълната и се стои там докато се пречупят релевантните трендове. Тогава се излиза от зоната на пика", обясни той. 

По думите му релевантните трендове за Омикрон са два - на повишаване на броя на новите случаи и на увеличаване на заетите легла в болниците.

"Двата тренда не са пречупени, защото вторият - този свързан с болниците не е пречупен. Следователно не сме излезли от областта на пика на вълната", разкри проф. Витанов.

Той припомни прогнозата си от ноември месец миналата година, че пикът на вълната ще е през февруари и ще излезем от него към средата на месеца. 

В заключение математикът споделя, че се справяме добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме.

"Помнете - всеки сценарий може да бъде дестабилизиран, включително и този с излизането от зоната на пика. Справяме се добре в сравнение с други страни, защото тук няма суперпожар и препълнени болници. Има висока смъртност, но тя е следствие от инатлък", пише проф. Витанов.

Според него сме могли да се справим и по-добре. "Не се справихме по-добре - смъртността вече мина 33 500, а регистрираните случаи гонят 1 милион. Като станат 1 милион, ще има специална бележка тук", завършва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай