Вирусолог с лоши новини за Омикрон

Очаква се през октомври да бъдат налични актуализираните ваксини на Pfizer и Moderna

Вирусолог с лоши новини за Омикрон | StandartNews.com

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова каза, че е повече от сигурно, че всички ще се срещнем с Омикрон неведнъж. А голяма част от хората дори няма да разберат, че са се срещнали с него, но има и такива, които боледуват тежко. 

"Хората разбраха, че това е коварен вирус, който протича по различен начин. Грипът въобще не е обикновено заболяване, така че няма как Ковид-19 да стане "обикновено грипче". През годините сме се напасвали с другите вируси. За 2 години и половина няма как да се случи чудо. Изправени сме пред нов за всички нас вирус", коментира вирусологът.

Проф. Александрова отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че Омикрон е сред най-бързо разпространяващите се варианти на коронавируса, което в особена сила за важи за подвариантите BA.4 и BA.5.

Оказва се, че инфектирани по време на първата вълна хора, които сега са били инфектирани с Омикрон, не са с повишен имунитет. Това допринася Омикрон така добре да бяга от имунния отговор.

"Всеки човек има свой собствен имунологичен профил и няма как да поставим всички хора под един знаменател. Антителата спрямо ваксините или други варианти много по-слабо биха могли да се свържат с Омикрон. За щастие, все още има антитела, които успяват да го разпознаят. Да, ваксините не ни предпазват във висока степен да бъдем инфектирани. Инфекция с вариант преди Омикрон дава защита само 38% в първите 6 месеца. Има и Т-клетъчен имунен отговор, на който разчитаме да запълни празнината. Той унищожава вече заразените клетки", обясни проф. Александрова.

По думите ѝ сега най-уязвими са хората, при които е минало повече време от поставяне на последната доза ваксина, както и възрастните граждани. 

Очаква се през октомври да бъдат налични актуализираните ваксини срещу Омикрон на Pfizer и Moderna. Проф. Александрова обаче не може да гарантира, че те ще ни осигурят по-висока защита и кой ще бъде следващият вариант. 

"Вместо да разчитаме, че вирусът ще отслабне, трябва да инвестираме в това ние да станем по-силни. Не е въпрос да имаме мерки на хартия, а те да се спазват. Сега е моментът, в който елементарни мерки, като носене на маска и спазване на дистанция, биха дали резултат", заключи вирусологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай