Четвъртък,

Вирусолог с лоши новини за Омикрон

От: Агенция Стандарт -
4843
Вирусолог с лоши новини за Омикрон
A
A
A

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова каза, че е повече от сигурно, че всички ще се срещнем с Омикрон неведнъж. А голяма част от хората дори няма да разберат, че са се срещнали с него, но има и такива, които боледуват тежко. 

"Хората разбраха, че това е коварен вирус, който протича по различен начин. Грипът въобще не е обикновено заболяване, така че няма как Ковид-19 да стане "обикновено грипче". През годините сме се напасвали с другите вируси. За 2 години и половина няма как да се случи чудо. Изправени сме пред нов за всички нас вирус", коментира вирусологът.

Проф. Александрова отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че Омикрон е сред най-бързо разпространяващите се варианти на коронавируса, което в особена сила за важи за подвариантите BA.4 и BA.5.

Оказва се, че инфектирани по време на първата вълна хора, които сега са били инфектирани с Омикрон, не са с повишен имунитет. Това допринася Омикрон така добре да бяга от имунния отговор.

"Всеки човек има свой собствен имунологичен профил и няма как да поставим всички хора под един знаменател. Антителата спрямо ваксините или други варианти много по-слабо биха могли да се свържат с Омикрон. За щастие, все още има антитела, които успяват да го разпознаят. Да, ваксините не ни предпазват във висока степен да бъдем инфектирани. Инфекция с вариант преди Омикрон дава защита само 38% в първите 6 месеца. Има и Т-клетъчен имунен отговор, на който разчитаме да запълни празнината. Той унищожава вече заразените клетки", обясни проф. Александрова.

По думите ѝ сега най-уязвими са хората, при които е минало повече време от поставяне на последната доза ваксина, както и възрастните граждани. 

Очаква се през октомври да бъдат налични актуализираните ваксини срещу Омикрон на Pfizer и Moderna. Проф. Александрова обаче не може да гарантира, че те ще ни осигурят по-висока защита и кой ще бъде следващият вариант. 

"Вместо да разчитаме, че вирусът ще отслабне, трябва да инвестираме в това ние да станем по-силни. Не е въпрос да имаме мерки на хартия, а те да се спазват. Сега е моментът, в който елементарни мерки, като носене на маска и спазване на дистанция, биха дали резултат", заключи вирусологът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички