Великобритания обмисля смесване на ваксините

Вече има 800 доброволци

Великобритания обмисля смесване на ваксините | StandartNews.com

Великобритания стартира проучване дали поставянето на различни ваксини при първа и втора доза може да дава същия резултат както използването само на една ваксина. В същото време министърът, отговарящ за масовото ваксиниране, заяви, че по света има 4000 варианта на коронавируса и производителите на ваксини се опитват постоянно да внасят подобрения.

Идеята за използването на различни ваксини е да се търси по-голяма гъвкавост в случай на нарушаване на доставките от определен тип ваксина. Някои учени смятат, че смесването на ваксини може дори да осигури по-добра защита.

Съгласно сегашните официални разпоредби всеки получил първа доза от пуснатите в експлоатация ваксини на „Пфайзер-Бионтех“ и „АстраЗенека-Оксфорд“ трябва да получи втора доза от същата ваксина.

Изпитанията започват в Англия с двете споменати ваксини с участието на повече от 800 доброволци над 50 години. Те ще продължат 12 седмици като е възможно включването и на други ваксини, одобрени от регулаторния орган.

 Министърът за масовото ваксиниране Надим Захауи заяви, че по света има 4000 варианта на Covid-19 и компании като „Пфайзер“, „АстраЗенека“ и „Модерна“ постоянно се опитват да подобрят ваксините си, защото е много вероятно те да не са напълно ефективни срещу някои от щамовете. В интервю за „Скай нюз“ тази сутрин Захауи заяви също, че икономиката ще започне постепенно да се отваря след като бъдат подновени учебните занятия след 8 март, както предвиждат плановете на правителството.

Премиерът Борис Джонсън обеща на 22 февруари да предложи „пътна карта“ за излизане от локдауна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай