Важни новини за Омикрон. По-заразен ли е?

Щамът може да стане доминантен

Важни новини за Омикрон. По-заразен ли е? | StandartNews.com

Важни новини за новия щам Омикрон съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

„Все още нямаме доказани случаи на Омикрон в България. Все пак работим усилено, за да ги открием, ако има такива. Започнали сме мащабно секвениране, а резултатите очакваме до седмица. Секвенираме около 10% от пробите на седмица”, каза проф. Христова. И се зарече: „Ще го хванем!“

В рамките на месец, че и по-малко, Омикрон може да стане доминиращ у нас. Той има голям букет мутации, които са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, каза ученият. И съобщи: „Данните са, че Омикрон протича по-леко от другите мутации на COVID”.

„Категорично обаче е много по-заразен – 200-300% повече от Делта варианта“, предупреди проф. Христова в сутрешния блок на Нова ТВ.

„Много ми се ще да мисля, че тръгваме в посока на така да се каже обуздаване на коронавирус. Ние очаквахме след време той да стане част от групата вируси, които причиняват остри респираторни заболявания през зимните месеци. Дългосрочната перспектива е да стане вирус като останалите.

Първи симптоми на това е възможно да наблюдаваме сега“, каза директорът на НЦЗПБ.

„В момента слизаме от платото на четвъртата вълна и може би ще трябва още около месец, за да имаме по-малко заболели на ден.

За съжаление, ако допуснем Омикрон у нас, то точно ще излезем от едната вълна и ще влезем в друга. Възможно е и да има много повече заболели“, предупреди проф. Христова.

По думите й два пъти по-чест е шансът за повторна инфекция, тоест дори и разболелите са застрашени, а може на риск да са изложени и хората с две дози, но без бустерна.

 

Актуално от деня: Вижте Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай