Понеделник,

Управляващите се сетиха как да борят проблема с ваксините

От: Рачо Рачев -
908
Управляващите се сетиха как да борят проблема с ваксините
A
A
A

В момента се обсъжда създаването на български сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините, съобщи пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната" Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

„Хората имат право да се съмняват. Това, че не се говори за страничните ефекти, е един минус. Ние смятаме да направим кампания, да говорим с хора, които заявяват, че имат нежелани лекарствени ефекти“, каза Тонев.    

Обявяването на новия здравен план за справяне с коронавируса през следващите дни е навременно, смята председателят на здравната комисия. Антон Тонев заяви, че обществото трябва да е информирано и да знае какво предстои за седмици напред.

„В този план има някои промени от провежданата политика до момента. Вземането на решения досега в България строго следваше европейската политика и решенията на Европейската комисия, ние в голяма степен просто ги повтаряхме и обяснявахме какво се прави в Европа. Като лекар мога да заявя, че резултатите, които се постигат при контрол върху ковидd кризата, не зависят само от суха статистика“, поясни Антон Тонев.

В Западна Европа могат да стъпят върху по-малък брой критерии поради сравнително еднаквите здравни системи със сходна пропускливост в различните държави, подчерта Тонев. „За здравни системи като в България се налага да добавим допълнителни фактори. Нашето правителство успя да види, да анализира тази нужда и затова имаме нови фактори“, каза депутатът.

За момента няма взето решение за отпадане на сертификатите за антитела, уточни той.

„Омикрон заразява с еднаква скорост и пациенти с антитела, и без антитела. В тази посока ние не успяваме да постигнем предпазване от заразяване. Ние се налага да се съобразяваме с една жива сила, въпреки че вирусите са на границата между живото и неживото, и тази жива сила се бори с нас и се бори за надмощие. На нас много ни се иска да поставим цялата криза и всички въпроси, които възникват, в една просто уравнение с прости решения, но реалността е друга“, коментира Тонев.

Ваксината е предпазила голям процент от хората от тежко боледуване. „За ваксината нямаме доказателство, или за имунитета след прекарано заболяване, нямаме доказателство, че тя пази от ново заразяване, но има много доказателства, че ваксината и имунитетът след преболедуване предпазват от ново тежко преболедуване“, отбеляза Тонев.

Запитан необходима ли е промяна в протоколите за лечение на коронавируса с оглед на новия, по-лек вариант, Тонев заяви: „Относно ковид зоните има нужда от преразглеждане на целия модел, защото той теоретично е много добре създаден, с ясни цели, с ясни задачи, но там има кадрова недостатъчност, ресурсна недостатъчност.“


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com