УНГ специалист каза кое помага срещу загубата на вкус при ковид

Някои от заразените успяват да възвърнат обонянието си в рамките на цяла година

УНГ специалист каза кое помага срещу загубата на вкус при ковид | StandartNews.com

Загубата на обоняние беше един от основните симптоми на коронавирусната инфекция, особено при първите варианти на вируса. Това каза в интервю за НоваНюз доц. Д-р Тодор Широв, специалист по отоневрология в Клиниката по ушно-гърлени болести на УМБАЛ „Царица Йоанна“-ИСУЛ в София. По думите му между 60% и 80% от заразените губеха обонянието си.

„При Делта варианта този процент е по-малък, като това се случва при 40-50 % от болните. Намалените проценти вероятно са свързани и със стартиралата ваксинация. Ваксинираните хора много по-рядко губят обонянието си или ако го загубят, го възстановяват много по-бързо”, обясни той.

Отоневрологът коментира още, че 60% от засегнатите от този симптом пациенти възстановяват напълно обонянието си до две седмици, за други са необходими между три и шест месеца. Малък процент от заразените успяват да възвърнат обонянието си в рамките на година.

„Загубата на обоняние не е симптом само за COVID инфекциите. Това може да се причини от почти всички вирусни инфекции, травми на черепа, по-агресивни миризми, както и невродегенеративни заболявания. Първият симптом на алцхаймер и паркинсон е смущение в обонянието”, каза още доц. д-р Широв.

Специалистът обясни, че човешкото обоняние е мощен инструмент на природата, който до голяма степен влияе на нашето поведение, емоции и настроение.

„Изследвания доказват кои са най-любимите миризми на хората. За повечето това е миризмата на нови дрехи и обувки. За жените най-любима е миризмата на бебе, а за мъжете на нова кола. Това много често се използва и като трик от търговците. Смята се, че човек може да разпознае около 10 хиляди различни миризми. Голям процент от хората обаче не успяват да уловят някои от тях- като ментата, кардамона, канелата”, каза още доц. д-р Тодор Широв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай