Учени изобретиха нагряваща маска

Тя деактивира вируса

Учени изобретиха нагряваща маска | StandartNews.com

 

Инженери от Масачузетския технологичен институт са проектирали нагряваща маска, която да филтрира и деактивира коронавируса, намалявайки риска от инфекция, съобщи „Сабах”.

Според Sci-Tech Daily маската за многократна употреба ще включва медна мрежа, която ще се нагрява посредством захранване от батерия.

Според изследването, мрежата в съчетание с високите температури биха деактивирали вирусните частици, тъй като въздухът преминава многократно през мрежата, докато човекът, който носи маската, вдишва и издишва.

Този вид маска би била полезна за здравните работници или за хората, които трябва да са на места, където социалната дистанция е трудно постижима.

„Това е напълно нова концепция за маска, тъй като тя не блокира вируса, а му позволява да премине през маската, но го забавя и деактивира”, твъръди Майкъл Страно - един от преподавателите в института.

Той отбеляза, че маските, които хората носят сега ги предпазват от заразяване, но никой не мисли за деактивиране на вируса и стерилизирането на въздуха.

Изследователите планират да стартират тестовете за маските веднага. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай