Трябва ли да се ваксинират изкаралите ковид?

Дори да имаме пълно затваряне, вирусът ще се разпространява въпреки мерките, каза д-р Симидчиев

Трябва ли да се ваксинират изкаралите ковид? | StandartNews.com

"Ваксините са единствената мярка, с която можем да изграждаме взаимно имунитет. Когато ваксинират човек, който е преболедувал и има имунитет, ваксината е загубена доза, която е можела да помогне на човек, който не го е изкарал. Тази ваксина съдържа много малко парче от това, което представлява вируса. Тя няма факторите, които предизвикват тежкото боледуване, а единствено вкарва вируса в тялото. Ние знаем какво се случва с вируса, вече го гледаме 9 месеца. Проблемът с тази ваксина не може да бъде по-различен от нормално изкарване на вируса. Получава се това, че хората се настройват "за" и "против". Тя е изключително модерна и иновативна. Регистрираха я за кратък период не защото нещо е спестено, а защото има технологичен напредък". Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БТВ.

Според него мерките не трябва да се разхлабват, но пък и не спират разпространението на вируса.  "Все още честотата на разпространение на инфекцията е значителна. Дори да имаме пълно затваряне, вирусът ще се разпространява въпреки мерките. Те няма да ограничат разпространението.

Ще продължи да има много работа в болниците и интензивните отделения. Нека всеки един от нас направи каквото може, за да ограничава скоростта на разпространение - мийте ръцете си и носете маски", апелира експертът.  "Носенето на маски помага при всички положения, само трябва да е достатъчно масово. Реално, носенето не ни предпазва нас толкова, колкото предпазва околните. Тази причина прави носенето на маска много смислено. По никакъв начин не е вреда", допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай