Топ инфекционист каза кога Ковид ще се самоунищожи

Коронавирусът е мутирал така, че е доста опасен за човека, заяви проф. д-р Георги Попов

Топ инфекционист каза кога Ковид ще се самоунищожи | StandartNews.com

"Коронавирусът е мутирал така, че е доста опасен за човека. Оптимист съм, че той скоро ще се самоунищожи". Това заяви проф. д-р Георги Попов в студиото на "Денят на живо".

По думите му вероятно новият вариант Омикрон произлиза от африканските държави на юг от Сахара - Нигерия, Конго и Ботсвана. "В тези страни има възможност един вирус много дълго да престои и да създаде своите мутации и след това нов вариант. Омикрон много бързо заразява, мутира с частите на повърхността на клетката. В това е опасността от големия брой заразени", смята той. 

Медикът поясни, че основният симптом е силната обща отпадналост.

Според него коронавирусът няма изразена сезонност, демографските характеристики са различни. Засегнати са хора от всички възрасти. "Този вирус е мутирал така, че е доста опасен за човека, но един ден и той скоро ще се самоунищожи", подчерта медикът. И допълни, че реакциите след поставяне на ваксина означават, че тя действа. 

"По-сериозната част са усложненията. Засега са доказани две такива - тромбози и миокардит", категоричен е д-р Попов. 

По темата с огнището менингит в столична детска градина инфекционистът разкри, че няма нищо страшно в менингита, а вероятно децата и учителите ще го изкарат безсимптомно. "Човек не трябва да се ваксинира когато има опасност от развиване на болестта. Има ваксина, но тя не се прилага повсеместно, а е препоръчителна. Лекува се с антибиотици", сподели той.

По думите му менингитът протича в безсимптомна форма или като обикновена хрема при 80% от хората.

Всички Актуални новини от България и Света

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай