СЗО: В критична точка на пандемията сме

Новият коронавирус е убил около 2,94 милиона от заразените около 136 милиона души

СЗО: В критична точка на пандемията сме | StandartNews.com

"В момента се намираме в критична точка на пандемията", каза на пресконференция Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО за Ковид-19, предаде АФП.

"Траекторията на тази пандемия нараства. Тя нараства експоненциално", предупреди тя.

Новият коронавирус е убил около 2,94 милиона от заразените около 136 милиона души, откакто се появи в Китай в края на 2019 г.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди, че на глобално ниво "сега сме видели седем последователни седмици на увеличаване на случаите и четири седмици на нарастващи смъртни случаи."

Миналата седмица броят на случаите в световен мащаб се е увеличил с 9%, докато смъртните случаи са се увеличили с пет процента, каза Ван Керхове.

Последният скок настъпва въпреки факта, че ваксините срещу Ковид-19 се разпространяват бързо в много страни, като до момента са приложени над 780 милиона дози.

"Физическото дистанциране работи. Маските работят. Работи хигиената на ръцете. Вентилацията работи. Наблюдение, тестване, проследяване на контакти, изолация, поддържаща карантина и състрадателни грижи - всички те работят, за да спрат инфекциите и да спасят живота", каза той.

"Това не е ситуацията, в която искаме да изпаднем в пандемия след 16 месеца, когато имаме доказани мерки за контрол", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Гебрейесус настоя, че "СЗО не иска безкрайни блокировки", като посочи, че "страните, които са се справили най-добре, са взели съобразена, премерена, пъргава и базирана на доказателства комбинация от мерки."

"Ние също искаме да видим как обществата и икономиките се отварят отново, а пътуванията и търговията се възобновяват", каза той, но предупреди, че "в момента отделенията за интензивно лечение в много страни са препълнени".

Шефът на здравната агенция на ООН призна, че пандемията е "далеч от края", но подчерта, че има причини за оптимизъм. "Намаляването на случаите и смъртните случаи през първите два месеца на годината показва, че този вирус и неговите варианти могат да бъдат спрени", каза Тедрос.

"Със съгласувани усилия за прилагане на мерки за обществено здраве заедно със справедлива ваксинация, бихме могли да поставим тази пандемия под контрол за броени месеци.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай