Понеделник,

СЗО тества три лекарства срещу Covid-19

От: Мартина Суботинова -
415
СЗО тества три лекарства срещу Covid-19
A
A
A

Световната здравна организация обяви големи международни изпитания на три лекарства. Тепърва се очакват резултати далите подобряват състоянието на хоспитализирани пациенти с COVID-19, съобщи АФП.

Artesunate, imatinib и infliximab ще бъдат тествани върху хиляди доброволци пациенти в повече от 600 болници в 52 държави. „Намирането на по-ефективни и достъпни терапевтични средства за пациенти с COVID-19 остава критична необходимост“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Артесунатът е за лечение при тежка малария; иматиниб - лекарство, използвано при някои видове рак, и инфликсимаб - лек за нарушения на имунната система като болестта на Крон и ревматоиден артрит.

Координираните изследвания в десетки страни позволяват на изпитването да оцени множество лечения, използвайки един протокол, като по този начин генерира надеждни оценки за ефекта, който дадено лекарство може да окаже върху смъртността, включително смекчавайки ефекта от заболяването, казаха от СЗО.

Лекарствата са избрани от независима експертна група поради техния потенциал за намаляване на риска от смърт при хоспитализирани пациенти с коронавирус. Те са дарени за изпитването от техните производители и вече се изпращат до съответните болници.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички