СЗО алармира: Залива ни COVID цунами

Заразените стигнаха 10 млн. за седмица

СЗО алармира: Залива ни COVID цунами | StandartNews.com

Невиждан досега ръст от близо 10 милиона новозаразени по целия свят за последната седмица, отчете Световната здравна организация.

Това е със 70% повече в сравнение с последните дни на миналата година.

Учените от организацията определят новата вълна като истинско цунами, в който новият вариант Омикрон се разпространява по целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

"Миналата седмица беше отчетен най-големият брой случаи на COVID-19 досега в рамките на пандемията", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. По думите му това дори СЗО е занижена оценка поради изоставане с тестовете около празниците в края на годината.

В седмичния си доклад за пандемията здравната агенция на ООН посочва, че новите случаи възлизат на 9 520 488 за последната седмица, а умрелите са 41 000.

Макар че „Омикрон“ изглежда не е толкова тежък, колкото вариантът „Делта“, особено сред хората, които са били ваксинирани, шефът на СЗО подчерта: "Това не означава, че трябва да бъде категоризиран като лек. Както и предишните варианти, „Омикрон“ води до хоспитализация на хора и убива хора."

"Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че претоварва здравните системи по целия свят'', заяви ръководителят на СЗО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай