СЗО обяви защо нямаше грип през 2020

Причината са мерките в борбата с Covid-19

СЗО обяви защо нямаше грип през 2020 | StandartNews.com

Мерките, предприети от държавите за борба с пандемията на коронавируса, са ликвидирали заболеваемостта от грип. Това заяви в понеделник на брифинг ръководителят на отдела за пандемия и епидемични заболявания на СЗО Силвия Брайанд, цитирана от ТАСС.

„Проследяваме сезонната заболеваемост от грипа и можем да кажем, че в Южното полукълбо наблюдаваме изключително ниска циркулация“, каза тя. "Може да има редица обяснения за това, но най-реалистичната хипотеза е, че мерките, които са взети за борба с коронавируса са изключително ефективни срещу сезонния грип“. СЗО, подчерта Брайанд, ще продължи да следи отблизо как ще се променя ситуацията, особено на фона на ваксинацията срещу коронавирус.

„На този етап обаче можем да заключим, че мерките, които са ефективни в борбата с коронавируса, са изключително ефективни в борбата с други инфекциозни заболявания“, каза експертът.

По-рано стана ясно, че през 2020-та година, според редица изследвания, случаите на заразяване с грип са намалели с по над 90%. Според Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ, само в тази страна през грипния сезон 2018-2019 са се разболели 42,9 милиона души, като от тях 647 хиляди са били хоспитализирани и 61 200 са починали. За 2017-2019 са 48,8 милиона случая, 959 хиляди хоспитализации и 79,400 смъртни случая.

Както пише експертът по грипа Ейбрахам Палаш в доклада Health Awareness Value of Vaccines 2019, около един милиард случая на грип се регистрират по света всяка година, като този вирус причинява между 290 хиляди и 650 хиляди смъртни случая ежегодно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай