СЗО ни попари - ефективна ли е бустерната доза

Трябва да се разработят нови, по-ефективни ваксини, смятат учените

СЗО ни попари - ефективна ли е бустерната доза | StandartNews.com

Експерти на Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че повтарянето на бустерните дози от известните досега ваксини срещу COVID-19 не не е ефективна срещу новите варианти на вируса, съобщи "Гардиън".

Техническата консултативна група на СЗО за състава на ваксината срещу COVID-19 заяви: "Стратегия за ваксинация, основана на повтарящи се подсилващи дози от оригиналния набор ваксини, е малко вероятно да бъде подходяща или устойчива. Необходими са и трябва да бъдат разработени ваксини срещу COVID-19, които имат голямо въздействие върху предотвратяването на инфекцията и предаването ѝ, в допълнение към предотвратяването на тежки заболявания и смърт".

Групата заяви, че може да има нужда от актуализиране на съществуващите ваксини, за да бъдат насочени по-ефективно към нововъзникващите варианти на коронавируса като Омикрон, и призова за разработването на нови ваксини, които не само да предпазват хората, заразили се с COVID-19 от тежко протичане на заболяването, но и да предотвратяват по-добре заразяването с вируса, съобщи vesti.bg.

В доклад на Групата се предлага също така разработчиците на ваксини да се стремят да създават ваксини, които "предизвикват широки, силни и дълготрайни имунни реакции, за да се намали необходимостта от последователни подсилващи дози".

Докато бъдат разработени нови ваксини, групата заяви, че "може да се наложи да се актуализира съставът на настоящите ваксини срещу коронавируса".

По данни на СЗО в момента по света се работи по 331 кандидат-ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай