СЗО: Гответе се за нови пандемии

Да си изведем поуки от станалото, каза шефът на Световната здравна организация

СЗО: Гответе се за нови пандемии | StandartNews.com

Светът трябва да се подготви за нови пандемии, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус в разпространено видео по повод Международния ден на прогивоепидемическата готовност, предава ТАСС.

По думите му възникналата пандемия през 2020 година няма да е последната, защото разпространението на вирусите е „жизнена реалност“. Трудно е да се повярва, че преди година COVID-19 ни беше напълно непознат, но за 12 месеца светът се обърна с главата надолу, казва здравният шеф и прогнозира, че последствията от коронавируса излизат отвъд пределите на индивидуалната болест и ще имат дългосрочни последствия за световната икономика и общност.

Гебрейсус призова да си извлечем поука от случилото се - да се ускорят инвестициите за здравеопазване, да се отчита връзката човек- животни-природа.

Докато прознасяше речта си, броят на заразените с коронавирус по света прехвърли 80 милиона. От тях 45 милиона вече са оздравели, 1,7 милиона са починалите. Най-много са позитивните случаи в САЩ, Индия и Бразилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай