СЗО: Чакат ни 6 месеца тежък път

В много страни ще видим ситуацията да се влоши, преди да се подобри," каза Мария Ван Керхове, технически директор на организацията

СЗО: Чакат ни 6 месеца тежък път | StandartNews.com

Експерти на Световната здравна организация предупредиха, че може да има шест месеца "тежък, тежък път" през 2021 г. преди ваксините да обърнат хода на пандемията на коронавируса, предаде АФП.

Мария Ван Керхове, технически шеф СЗО за битката срещу COVID-19, заяви, че в много страни ситуацията е много тревожна - и ще се влоши.

„Шепа държави наистина виждат невероятно интензивно предаване“, особено в Европа и Северна Америка, с „някои наистина страховити числа по отношение на случаите, хоспитализациите и приеманията в отделения за интензивно лечение“, каза тя.

Социалните контакти на домакинствата през периода на Коледа и Нова година ще доведе до по-нататъшно нарастване на броя на случаите през януари, каза тя на живо на събитие по каналите на СЗО в социалните медии.

"Започваме да го виждаме сега; ще го видим през следващите седмици. В много страни ще видим ситуацията да се влоши, преди да се подобри," каза тя.

Майкъл Райън, директор на СЗО за извънредни ситуации, каза, че е имало вълна от очаквания, когато ваксините са започнали да се стичат миналия месец, но хората не са могли да си поемат въздух и да отслабят бдителността си срещу болестта.

"Всички сме в една година. Това е наистина много дълга битка", каза той. „Предстоят ни още три или шест месеца тежък, тежък път. Но можем да го направим. Кавалерията идва, ваксините идват - но те все още не са тук, за повечето хора по света."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай