Светът се готви за битка с "африканеца". Нови мерки и ограничения

Общото правило е: "Надявайте се на най-доброто, подгответе се за най-лошото", подчерта председателката на ЕК Урсела фон дер Лайен

Светът се готви за битка с "африканеца". Нови мерки и ограничения | StandartNews.com

Американският главен епидемиолог и специалист по инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи докладва на президента Джо Байдън, че окончателна информация за новия вариант на коронавируса Омикрон ще има до две седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания обяви, че ще свика спешно заседание на здравните министри на Г-7 във вторник, 30 ноевмри, за да бъде обсъдено развитието на ситуацията около новия вариант на коронавируса.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за предпазни мерки и бързи действия, предаде ДПА.

"Приемаме варианта Омикрон много сериозно и знаем, че се надпреварваме с времето", каза Фон дер Лайен.

Случаи на варианта Омикрон са потвърдени освен в Южна Африка и в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг и Чехия.

Общо 61 от над 600 пристигнали в Нидерландия от Йоханесбург и Кейптаун дадоха позитивни тестове за коронавирус, най-малко 13 от тях са заразени с новооткрития вариант "Омикрон", отбелязва Ройтерс.

В Канада са потвърдени два случая на новия вариант на коронавируса. Френското здравно министерство съобщи , че са открити осем потенциални случая на новия вариант на коронавируса. Германските власти потвърдиха вчера за трети случай на новия вариант на коронавируса .

Страните взимат мерки

Президентът Байдън получи личен доклад за новия вариант от своя кризисен щаб за борба с коронавируса,м след като се върна във Вашингтон в края на празничния за САЩ уикенд. Експертите очакват Омикрон да достигне САЩ въпреки предстоящата забрана за допускане на посетители от Южна Африка.

Фаучи подчерта, че според него съществуващите ваксини предоставят защита от тежко протичане на болестта, предизвиквана от коронавируса. Експертите повториха препоръката си ваксинираните да си поставят бустерни дози.

Британското правителство обяви вчера нови мерки в опит да забави разпространението на варианта. Затегнати са правилата за пристигащи в страната, а носенето на маски става задължително в търговските обекти и обществения транспорт в Англия. Някои ученици също ще трябва да носят маски в общите части на училищата.

Изправена пред новия вариант Омикрон, Япония затваря   границите си за чужденци, съобщи премиерът Фумио Кишида, цитиран от световните агенции.

"Ще забраним всякакво допускане на чужди граждани от целия свят от 30 ноември", заяви Кишида пред медиите. Целта е да се избегне най-лошия вариант на развитие на събитията, подчерта премиерът, като уточни, че това е временна мярка до изясняване на ситуацията с новия вариант.

"Важно е сега да действаме заедно", написа държавният глава на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в статия за неделното издание на в. "Билд".

"Нека се придържаме към правилата. Нека отново ограничим контактите си. Нека го направим, за да не затварят отново училищата и детските градини, за да не трябва отново напълно да спираме обществения живот", призовава Щайнмайер.

На този фон Сингапур и Малайзия отвориха границите си за ваксинирани пътници.

ЕС е на сигурно

Фон дер Лайен заяви , че все още не всичко е известно, като учени и производители ще имат нужда от две до три седмици, за да получат пълна представа за силата на варианта.

Общото правило е: "Надявайте се на най-доброто, подгответе се за най-лошото", подчерта председателката на ЕК.

По думите й ЕС е "на сигурно", когато става дума за ваксините.

Договорът с "Пфайзер/Бионтех" за закупуване на 1,8 милиарда ваксини включва клауза, позволяваща производителите да адаптират ваксината към нови мутации в рамките на 100 дни, каза Фон Дер Лайен.

Колко по-заразен е Омикрон

Откриването на новия вариант на коронавируса, за който се смята, че може да е устойчив срещу ваксините, предизвика опасения по целия свят. 

Световната здравна организация заяви, че все още не е ясно дали вариантът Омикрон е по-заразен и дали предизвиква по-тежко протичане на болестта, в сравнение с другите варианти. В Република Южна Африка се наблюдава увеличение на броя на хоспитализациите, но не е ясно дали това се дължи на по-заразен вариант, или просто повече хора са били изложени на болестта, отбелязва Ройтерс.

Според учените отговори за заплахата, която представлява новият вариант, ще бъдат получени до две седмици.

източник dir.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай