Понеделник,

Стигна ли новият щам до Румъния?

От: Мартина Суботинова -
163
Стигна ли новият щам до Румъния?
A
A
A

Съществуват подозрения, че и в Румъния е проникнал новият щам на коронавируса, който се появи първо във Великобритания и който е смятан за много по-заразен от циркулиращия досега, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от Вести.

Говорителят на института "Матей Балш" в Букурещ Каталин Апостолеску съобщи днес, че две проби, анализирани в лабораторията по генетика, са дали различни реакции от досегашните. Говорителят уточни, че засега става дума само за подозрение.

По-рано днес медици от института "Матей Балш" заявиха за телевизия Диджи 24, че новият щам на коронавируса е открит при мъж, който наскоро се е завърнал от Великобритания. Лицето е хоспитализирано в института "Матей Балш".

Говорителят на института Каталин Апостолеску не уточни дали двете "различни" проби са от един и същи пациент и дали става дума за лице, завърнало се от Великобритания, отбелязва Зиаре. По думите на Апостолеску точните данни ще станат известни в началото на следващата седмица.

"Наистина, в лабораторията по генетика на института, две проби показаха различни реакции от тези, за които знаехме досега. В следващите дни ще видим дали наистина става дума за новия щам на вируса", каза говорителят.

Днес румънските здравни власти съобщиха за нови над 3000 случая на COVID-19, установени през последното денонощие, съобщава още Зиаре. След обработени 9829 теста за коронавирус са установени нови 3034 заразени, с които общият брой на инфектираните от началото на пандемията нарасна на 640 429 души.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com