Сряда,

Стигна ли новият щам до Румъния?

От: Мартина Суботинова -
Стигна ли новият щам до Румъния?
A
A
A

Съществуват подозрения, че и в Румъния е проникнал новият щам на коронавируса, който се появи първо във Великобритания и който е смятан за много по-заразен от циркулиращия досега, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от Вести.

Говорителят на института "Матей Балш" в Букурещ Каталин Апостолеску съобщи днес, че две проби, анализирани в лабораторията по генетика, са дали различни реакции от досегашните. Говорителят уточни, че засега става дума само за подозрение.

По-рано днес медици от института "Матей Балш" заявиха за телевизия Диджи 24, че новият щам на коронавируса е открит при мъж, който наскоро се е завърнал от Великобритания. Лицето е хоспитализирано в института "Матей Балш".

Говорителят на института Каталин Апостолеску не уточни дали двете "различни" проби са от един и същи пациент и дали става дума за лице, завърнало се от Великобритания, отбелязва Зиаре. По думите на Апостолеску точните данни ще станат известни в началото на следващата седмица.

"Наистина, в лабораторията по генетика на института, две проби показаха различни реакции от тези, за които знаехме досега. В следващите дни ще видим дали наистина става дума за новия щам на вируса", каза говорителят.

Днес румънските здравни власти съобщиха за нови над 3000 случая на COVID-19, установени през последното денонощие, съобщава още Зиаре. След обработени 9829 теста за коронавирус са установени нови 3034 заразени, с които общият брой на инфектираните от началото на пандемията нарасна на 640 429 души.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички