Стига ли Омикрон до белия дроб? Говори доц.Гломб

Твърди се, че засегя само горните дихателни пътища

Стига ли Омикрон до белия дроб? Говори доц.Гломб | StandartNews.com

"Секвенирането на вирусите се прави в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и според изискванията на световните здравни регулатори поне 10 на сто от положителните проби трябва да бъдат секвенирани на случаен принцип.

Ние правим това от началото на пандемията", коментира пред БНР доц. Любомира Николаева- Гломб, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Когато стана ясно, че идва Омикрон и в съседните на България , ние поискахме от лабораториите не на случаен принцип да ни изпращат проби, а с приоритет да ни изпращат пробите, които дават този PCR съмнителен сигнал, за евентуално Омикрон.

Така се установи Омикрон у нас", поясни още доц. Гломб.

"Тези 12 доказани случаи са проби, взети между 16- 22 декември, техните близки са карантинирани, но това няма да спре разпространението. Още повече, че между тези хора няма връзка. А и не можем да установим кой е бил първият случай.

Симптомите на Омикрон не са специфични, за да ни накара да отидем да се изследваме", каза още вирусологът.

"Знае се, че протича по-леко, размножава се много по-бързо в горните дихателни пътища, не в белия дроб, сочат данните", допълни доц. Гломб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай