Специалисти: Да не се ваксинират деца до 15 години

Комитетът по ваксинация заяви, че „маржът на ползата се счита за твърде малък

Специалисти: Да не се ваксинират деца до 15 години | StandartNews.com

Консултативният комитет на Великобритания по ваксинациите (JCVI) заяви, че здравите деца на възраст от 12 до 15 години не трябва да получават ваксина срещу COVID-19, предаде БГНЕС.

Съвместният комитет по ваксинация и имунизация заяви, че макар ползите от ваксинирането на здрави деца „да са незначително по-големи“ от потенциални вреди, „маржът на ползата се счита за твърде малък, за да подкрепи универсалната ваксинация на здрави деца от 12 до 15 години в този момент”, съобщи "Политико".

Правителството е подложено на силен огън, че не е разпоредило ваксинация на деца над 12 години навреме за завръщането им в училище. Държави в цяла Европа ваксинират тази възрастова група от известно време, за да се подготвят за учебната година на фона на разпространения вариант Делта.

Натискът се засили още в петък с писмо, публикувано от British Medical Journal, подписано от множество загрижени лекари, преподаватели и родители. Те посочиха, че 40 до 50 деца под 18 години се приемат в болница всеки ден поради COVID-19, а 34 000 деца в момента живеят с дълъг COVID.

Уей Шен Лим, ръководител на имунизацията срещу COVID-19 в JCVI, каза, че за здрави млади хора „рискът от тежък COVID-19 е малък и следователно потенциалът за полза от ваксинацията срещу COVID-19 също е малък“. Той каза, че комисията предприема "предпазен подход", като не препоръчва ваксинирането на тази група.

Комитетът подчерта, че по-голямата част от децата са с леки или никакви симптоми. Той също така посочи много ниския риск от сърдечно възпаление от иРНК ваксините, отбелязвайки, че дългосрочните ефекти от това са неизвестни.

Междувременно комитетът добави към настоящия списък на уязвими над 12 години, които трябва да отговарят на условията, тези с хематологично злокачествено заболяване, сърповидноклетъчна болест, диабет тип 1 и вродено сърдечно заболяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай