Спешна помощ: Гнусни новини за загинали лекари с К-19

Ние сме истинската първа линия в битката с коронавируса, защото първи се отзоваваме на сигналите, каза Катя Сунгарска

Спешна помощ: Гнусни новини за загинали лекари с К-19 | StandartNews.com

Защо се пускат "гнусни новини" за загинали лекари с COVID-19? Това недоумява говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска. Тя коментира случая със своя колега, починал в борбата със заразата. " Вчера излезе поредната гавра с починал по време на изпълнение на служебния си дълг медик. Това беше някакъв пасквил, написан от името на неговото семейство, че той е починал от рак и че това е било очаквано. Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи", каза Сунгарска пред БНТ.

По думите й, подобни неща са излезли и когато д-р Нели Пандова е починала. "Не мога да си обясня защо е този отпор. Колегите ми са потресени и коментарът, който се налага от вчера сред тях, е че всичко се плаща на този свят и вярват във възмездието", допълни Сунгарска.

Доктор Юлиан Стамов, който почина само на 49 г. преди два дни, няколко дни е лежал вкъщи, след това го транспортират с линейка до болницата, там също е около седмица, в сряда са го интубирали и в петък сутринта той си отиде.

Около седмица преди да развие симптоматиката, починалият 49-годишен лекар от столичната спешна помощ е возил пациент в много тежко състояние и се е наложило да извърши пълен обем реанимационни действия, но той не е правил обдишване уста в уста, заяви говорителят на Спешната помощ.

"Това беше едно момче, което сега, на 26-и, щеше да навърши 50 години, юбилей, планираше как да го празнува. За съжаление не можа да ги навърши. Тренираше, поддържаше се, ходеше на фитнес, беше високо, мощно момче. Всички сме потресени от неговата загуба", каза Катя Сунгарска.

По думите й Спешната помощ е истинската първа линия в битката с коронавируса, защото първо те се отзовават на сигналите.  Сунгарска не иска да дава статистика, защото данните, които всеки ден от рано ни заливат, като че ли започва да омаловажава болестта и загубата на живот.

"Тази статистика ще си остане само такава и хората не прозират, че е опасна болестта", предупреди Катя Сунгарска.

Спешна помощ всеки ден извозва хора, които са с положителни тестове за коронавирус и има съмнения, че са заразени. Напрежението е голямо, но парамедиците си имат и традиционни пациенти в тежки състояния. Когато ходим на спешен адрес, във всяка една линейка има шлемове, ръкавици и дезинфектанти. Хората трябва да бъдат достоверни в информацията си, призова Сунгарска.

"Всеки екип и всяка линейка са подготвени за пациентите с коронавирус", увери тя и посочи, че хората трябва да бъдат безкрайно прецизни за това, което викат Спешната помощ. Болките в кръста и в крака не са за спешна помощ.

Най-крайните фалшиви обаждания и хващането на бас за колко време ще дойде линейката намаляват, но ние наричаме фалшиви адреси и тези, които не са прецизни. Има много случаи от екипите на Спешната помощ да се искат лекарства, отбеляза Сунгарска. Тя даде пример, че хора са си мерили кръвното с конче и игла, за което са викали линейка за високо кръвно от типа на 200/110, за вадене на кърлежи и за чистене на въшки.

Средно в летния сезон линейките на Спешна помощ са между 13 и 18, а минимумът 80 екипа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай