Симидчиев с любопитни данни за новия щам

Вирусът търси начин да си върне предимството, каза експертът

Симидчиев с любопитни данни за новия щам | StandartNews.com

„В България този „нов мутирал вирус“ беше установен още през април. Този вирус беше установен в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове вируси, още през април от български автори. В момента този вирус се разпространява в Англия. Те често секвенират вирусите и може да проследят всяка промяна на вируса. Въпросът е дали този вирус е прескочил от Европа към Великобритания, или може да прескочи обратно в Европа“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той поясни, че коронавирусите са изменчиви и много често част от генетичната им информация се променя.

Тази мутация я има и в Южна Африка, каза още д-р Симидчиев. „Вирусът търси начин да си върне предимството. Неяснотата винаги води или до свръх реакция, или до недореагиране. Разумната достатъчност е нещо характерно за научния подход“, коментира експертът. По думите му нова ваксина заради британския щам не е необходима.

„Новият вирус трябва да е съществено различен, за да има нужда от нова ваксина, а той не е такъв. Колкото повече намножава вирусът в населението, толкова по-голяма е възможността да мутира. Затова трябва да се ограничи разпространението му“, категоричен бе д-р Симидчиев.

Пулмологът посочи като недостатък неадекватната национална информационна кампания за ваксинация, чрез която хората да получат необходимата им информация и да бъдат спокойни при вземането на решение дали да си поставят ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай