Вторник,

Симидчиев с любопитни данни за новия щам

От: СТАНДАРТ -
Симидчиев с любопитни данни за новия щам
A
A
A

„В България този „нов мутирал вирус“ беше установен още през април. Този вирус беше установен в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове вируси, още през април от български автори. В момента този вирус се разпространява в Англия. Те често секвенират вирусите и може да проследят всяка промяна на вируса. Въпросът е дали този вирус е прескочил от Европа към Великобритания, или може да прескочи обратно в Европа“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той поясни, че коронавирусите са изменчиви и много често част от генетичната им информация се променя.

Тази мутация я има и в Южна Африка, каза още д-р Симидчиев. „Вирусът търси начин да си върне предимството. Неяснотата винаги води или до свръх реакция, или до недореагиране. Разумната достатъчност е нещо характерно за научния подход“, коментира експертът. По думите му нова ваксина заради британския щам не е необходима.

„Новият вирус трябва да е съществено различен, за да има нужда от нова ваксина, а той не е такъв. Колкото повече намножава вирусът в населението, толкова по-голяма е възможността да мутира. Затова трябва да се ограничи разпространението му“, категоричен бе д-р Симидчиев.

Пулмологът посочи като недостатък неадекватната национална информационна кампания за ваксинация, чрез която хората да получат необходимата им информация и да бъдат спокойни при вземането на решение дали да си поставят ваксина.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички