Симидчиев: Първите ваксини ще са недостатъчни

Откакто боледуването е станало много по-често, се е видяло колко разнообразни са оплакванията на хората 

Симидчиев: Първите ваксини ще са недостатъчни | StandartNews.com

„Първите дози с ваксина ще бъдат недостатъчни за ваксинирането на всички желаещи. Тези, които имат съмнения, ще видят ефекта от приложението на ваксината. Основната дейност на щаба е да направи така, че най-критично важните кадри да се ваксинират, за да могат да работят в условията на пандемичен процес“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

Той посочи, че откакто боледуването е станало много по-често, се е видяло колко разнообразни и в широк спектър са оплакванията на хората. 

„Това говори, че може би вирусът не е толкова изменчив, а имунният отговор към него. Важното нещо за всеки от нас е да гледаме науката и това, което е доказано и работи“. 

По думите на пулмолога масовото изписване на антибиотици по схема без обосновка е ненужно и трябва да е прецизно: 

„Правенето на схеми, които включват антибиотици, без да знаем дали има бактериална инфекция, е ненужно, а в някои случаи може да доведе до дисбактериози. Ще доведе и до ниво на резистентност. А и пациентите не винаги биха се подобрили, защото антибиотиците не са антивирусни средства“. 

„Всяко едно предизвикателство като вируса дава възможност да направим необходими промени, но трябва да се слуша науката... Не съм оптимист, че пандемията изведнъж ще изчезне. Ние ще се справяме с нея като с други хронични заболявания. Това ще изисква време и насочени усилия от всички заинтересовани... Ако имаме единство в общността какво трябва да се направи без разделение, дори по елементарни въпроси като дистанцията и маските, ще можем да поставим по-бързо ситуацията под контрол“, каза още д-р Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай