Шок! Дали сме 47 млн. лева за PCR тестове

Здравната каса е поела само 5% от изследванията за COVID-19

Шок! Дали сме 47 млн. лева за PCR тестове | StandartNews.com

На фона на ужасното обедняване на българина вследствие коронакризата, се оказа че сме дали рекордна сума за PCR тестове. Близо 47 млн. лева са похарчили българите за PCR тестове за коронавирус за периода от началото на април до края на август. През този период у нас са направени 409 013 такива изследвания, като едва около 5% от тях са платени от Здравната каса, разкри агенция „Монитор”.

За „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19“ НЗОК е платила 19 324 теста, сочи информацията на сайта на Здравната каса. Останалите тестове са платени от джоба на българите. При средна цена от 120 лева в лабораториите в страната излиза, че сме похарчили колосалната сума от 46 762 680 лв.

Поетите от Здравната каса изследвания от април до 31 август са били на стойност 1 159 440 лв. За едно тестване тя превежда по 60 лева на лабораториите.

Забелязва се увеличение на платените от НЗОК PCR-и през юли и август. Тогава те са били съответно по 7402 и 7245 теста.

Справката сочи, че за целия период от 1 април до 31 юли касата е заплатила около 12 000 изследвания. За август пък най-много одобрени за изплащане има за София-град - 6754, а най-малко в Хасково - 41.

"Според мен увеличението на платените от Здравната каса тестове може да се дължи единствено на по-големия брой предписани от тези, които имат право да правят това по НЗОК. А това са служителите от РЗИ. Като се има предвид, че от началото на пандемията до момента вече са направени над половин милион PCR-и, представете си колко от тях са по НЗОК. Това е капка в морето", коментира пред "Монитор" пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той подкрепи идеята общопрактикуващите лекари да могат да издават направления и да тестват за коронавирус, но това да става само по определени критерии.

"Не бива да се прави под път и над път, защото тестването на безсимптомен човек не е ефективно", каза той. Д-р Симидчиев изрази надежда, че съвсем скоро на пазара ще се появят и новите антигенни тестове, които дават същата информация като PCR-ите. Благодарение на тях обаче резултатът ще е готов за 10 минути.

"Те приличат на имунологичните тестове, използва се същият материал както при PCR. Изследва се за вируса, а не за имунната реакция към него", уточни д-р Симидчиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай