Неделя,

Ще има ли трета вълна на К-19?

От: Редактор -
187
Ще има ли трета вълна на К-19?
A
A
A

България сега е в най-благоприятния сценарий от разпространението на COVID-19, с под 500 новозаразени на ден, отчитат експерти. И прогнозират третата вълна на заразата в страната ни да бъде съпроводена от плавно покачване на новите случаи.

Тенденцията към намаляване на броя на заразените от COVID-19 у нас ще продължи и през тази седмица, прогнозират експерти.

"Базовото репродуктивно число в понеделник сутринта бе 0,77. В края на миналата седмица то беше още по-ниско, което е много добре. Това означава, че 100 човека като преболедуват и преминат през болестта, оставят след себе си 77 заразени, тоест епидемията се свива", коментира математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

На фона на намаляващото разпространение на COVID-19 у нас е оптимистична прогнозата и за идващата трета вълна на заразата, която в момента е обхванала Западна Европа.

"Тепърва предстои да се уточни каква част от тази мутация има у нас, но тези данни ще ги имаме до някоя друга седмица", смята проф. Ива Христова.

Според проф. Витанов надигането се очаква да започне до 10 дни, но то ще е бавно, защото параметрите на моделите са много ниски.

"Тоест очаква се едно бавно повишаване, което ще ни даде време да реагираме", обясни той пред България он Ер.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com