Рязък скок на заразените деца. Къде ще ги лекуват

От малките населени места ще ги насочат към София

Рязък скок на заразените деца. Къде ще ги лекуват | StandartNews.com

Заразата от коронавирус се разпространява бързо - днес вече болните са над 11 000 души. Рекорден е броят на заразените деца - над 2500. Положителните тестове на учителите са се увеличили три пъти за седмица.

В София заболелите са най-много, наложи се увеличение на ковид леглата. Бургаските общини Средец и Сунгурларе обявиха частичен локдаун, съобщи БГНЕС.

Столицата стана втората област след Благоевград, която мина границата от 2000 заразени на 100 000 население на двуседмична база. Над 26 000 столичани са с положителен тест за последните 14 дни. Това принуди здравните власти да увеличат предвидените болнични легла.

Над 2000 са леглата. има достатъчно свободни легла, които могат да приемат натиска на пациентопотока, каза д-р Данчо Пенчев - директор на СРЗИ.

Рязък скок в броя на заразените деца в цялата страна се наблюдава през последните 9 дни - над 12 300 са регистрирани в системата.

Според Областния управител на столицата може да се наложи деца с нужда от болнично лечение от малки населени места да се лекуват в София.

Готвачката каза, че нищо ѝ няма, но мъжът ѝ е хремав и има кашлица. Веднага отидоха и си направиха тест и се оказа, че готвачката също е болна без абсолютно никакви симптоми, каза Златка Желязкова, директор на детската градина в с. Чубра.

14-дневната заболеваемост в страната надмина 1200.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай