Руснаците изкараха своята ваксина срещу COVID-19

Всички доброволци са развили имунен отговор към коронавирус и че се чувстват добре

Руснаците изкараха своята ваксина срещу COVID-19 | StandartNews.com

Руската ваксина срещу коронавирус е готова, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Руслан Цаликов. Първата имунизация за Русия срещу вируса е създадена от военни специалисти и учени от Националния изследователски институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“.

Цаликов съобщи, че окончателните оценки на резултатите от тестовете на учените вече са направени, че всички доброволни получатели на новата ваксина са развили имунен отговор към коронавирус и че се чувстват добре.

"Мога да кажа, че първата ваксина срещу коронавирус е готова", каза Цаликов пред в. "Аргументи и факти".

През юни министерството издава разрешение за клинични тестове на течни и замразени ваксини, разработени в „Гамалея“ съвместно с изследователския институт №48 на руското министерство на отбраната. Течната ваксина се тества на 43 доброволци в Главна военна болница „Бурденко“, а замразената ваксина се тества в Медицински университет „Сеченов“, също на 43 доброволци.

Потвърдените заразени с коронавируса в Русия за изминалите 24 часа са 5842. Бройката е под 6000 второ поредно денонощие. Регистрираните заразени в Русия от началото на пандемията са 783 328. Страната е на четвърто място в света по този показател. Общо 562 384 заразени вече са изписани от болница.

За последните 24 часа в Русия са починали 153 души с коронавирусна инфекция. Смъртните случаи в страната са общо 12 580.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай