Руска помощ спешно лети за Америка

Новината обяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков

Руска помощ спешно лети за Америка | StandartNews.com

 

Във връзка с тежката епидемиологична ситуация, свързана с коронавируса, Русия предложи на САЩ помощ от медицинска техника и средства за защита. Това съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин е предложил помощ, защото смята, че когато американските производители увеличат производството на медицинско оборудване и материали, също ще помогнат, в случай на необходимост, подчертал Песков. Според него президентът Доналд Тръмп с признателност е приел предложението на Москва.

Руски самолет с медицинска техника и защитни средства може да излети за САЩ до края на деня, добави Песков.

 Изказването му идва само ден след като двамата президенти проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха пандемията и състоянието на петролния пазар.  

САЩ е на първо място по заразени в света, по последни данни болните от вируса са повече от 184 000, жертвите са повече от 3700, излекувани са 6000.

По-рано стана ясно, че е починал и чиновник от Държавния департамент, по изявление на държавния секретар Майк Пенс, цитиран от CNBC. Шефът на Пентагона Марк Еспер съобщи за смъртата на първи американски военнослужещ в Националната гвардия от коронавируса.

Най-уважаваният вирусолог в Америка – шефът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести Антони Фаучи, заяви, че в САЩ от коронавируса може да загинат  от 100 000 до 200 000 човека. Според него страната може да се отзове в ситуация с недостатъчно медицинско оборудване и места в болниците. Черната му прогноза е, че местата в болниците може да са дефицитни още след две седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай