Революция! Какво казаха за новите ваксини срещу Ковид

Посочиха и кога ще бъдат налични

Революция! Какво казаха за новите ваксини срещу Ковид | StandartNews.com

Адаптирани версии на одобрените в рамките на ЕС РНК ваксини срещу Covid-19 (mRNA), които да се справят и с подвариантите на коронавируса Омикрон с една инжекция, скоро ще предложат на хората по-добра защита от ваксините, които са налични към момента, заяви в сряда висш европейски здравен служител, предаде Ройтерс.

Moderna и BioNTech/Pfizer работят върху ваксини, базирани на комбинация от оригиналния коронавируса от китайския град Ухан и подвариант Омикрон. Наричани двувалентни инжекции, те са планирани за използване в есенната ваксинационна кампания, предаде БНР.

Въпреки че съществуващите коронавирусни ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт, ефективността им намаля с еволюцията на коронавируса.

През последните дни представители на ЕС алармираха за нова вълна от случаи на Covid-19 на стария континент и за нарастваща тенденция на хоспитализации в резултат на подварианта на Омикрон, наречен BA.5.

"Прогнозираме, че до края на този месец подлинията BA.5 ще бъде доминиращият вариант в повечето страни от ЕС“, заяви Пиер Делсо, директор на Службата за готовност и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването на ЕС, пред членове на Европейския парламент по време на негово изслушване, съобщава Ройтерс.

На този етап не е взето окончателно решение за кой подвариант на Омикрон - BA.1 или BA.4/BA.5 да се приложи кампанията за есенната ваксина, тъй като нито една от модифицираните ваксини все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA), посочи още той:

"Каквато и двувалентна ваксина в крайна сметка да бъде достъпна в Европа, тя ще бъде добра ваксина, ще бъде по-добра ваксина, дори срещу подвариантите на Омикрон BA.4/BA.5".

По-рано тази седмица здравните агенции на ЕС препоръчаха втори бустер срещу Covid-19 за всички лица на възраст над 60 години, както и за медицински уязвими хора за борба с новото нарастване на случаите на коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай