Революционно! Китайци откриха какво спира коронавируса

Антитяло 35B5 противодейства на всички разновидности на COVID

Революционно! Китайци откриха какво спира коронавируса | StandartNews.com

Молекулярни биолози от Китай откриха антитяло 35B5, което е способно да се свързва с най-стабилния участък в структурата на S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови щамове, включително новия Омикрон.

Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в цифровата библиотека bioRxiv, съобщи БГНЕС.

„Получените изображения показаха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на коронавируса, която всъщност не се променя в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички щамове на коронавируса”, смятат учените.

Екип от китайски изследователи, ръководен от професор Ден Кай от университета „Сун Ят-сен” в Гуанджоу  е идентифицирал уникално антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, което е еднакво ефективно при неутрализиранетона всички разпространени щамове на SARS-CoV-2. Тази молекула, наречена 35В5, е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

Тези търсения помогнали на лекарите да идентифицират две молекули – 35B5 и 32C7, чиито дори малки концентрации активно неутрализират частиците на първата разновидност на COVID. Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу щамовете Бета и Делта на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай