Събота,

Пълно отчаяние. Професор зове да се готвим за пета вълна

От: Рачо Рачев -
3111
Пълно отчаяние. Професор зове да се готвим за пета вълна
A
A
A

Множество данни вече доказват, че основният риск при пациентите с усложнения от ковид се води от сърдечно-съдовите проблеми, обяви пред БНТ проф. Иво Петров, кардиолог и член на Експертния съвет по кардиология към министерството на здравеопазването.

Ковид може да "даде спусък" за усложняване на относително стабилно сърдечно-съдово състояние и това е основно при неваксинираните, обясни Петров.

По думите му, при т.нар. цитокинова буря следва безконтролно тромбообразуване. Затова трябва да има синергия между специалистите в отделните специалности за лечение на пациента. Има протоколи, които предпазват от усложнения, така че в този аспект сме напред в разбирането на патофизиологията на заболяването, каза Петров.

Като пример за това той посочи случай отпреди 2-3 седмици, когато лекарите са спасили 90-годишна жена с ковид и тромбоза в мозъка.

Всички ние знаем - ще има пета вълна и ние трябва да се подготвим за това, което предстои, допълни той.

Цялото ми семейство е ваксинирано - започвайки от майка ми и стигайки до 15-годишния ми син. Аз вярвам в науката, категоричен е проф. Петров. Той допълни, че и много висок процент от медицинските специалисти в болницата му също са ваксинирани.

За съжаление, в България се оказа, че четвъртата вълна е най-тежка. На световно ниво 52% процента от населението е ваксинирано, а забележете, в България е само 26%. Хората трябваше да бъдат екзактно позитивно информирани какво представлява ваксината и да вземат правилното решение, обясни проф. Петров.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички