Вторник,

Професор обясни защо стаден имунитет е невъзможен

От: Рачо Рачев -
237
Професор обясни защо стаден имунитет е невъзможен
A
A
A

Възникването на имунитет срещу коронавируса е за твърде кратък период и изчезва от само себе си, а стадният имутитет е невъзможен. Такава позиция изрази проф. Томас Камрад, президент на Германското дружество по имунология и директор на Института по имунология към Университетската клиника в Йена.

"Два месеца имунитет е минимумът, като това далеч не важи за всички, а само за някои хора. Учените са единодушни, че у хората, прекарали болестта със слаби или без никакви симптоми, антителата се задържат по-кратко, отколкото при пациентите с тежка симптоматика. Но е твърде рано за окончателни заключения, тъй като познаваме вируса от едва 9 месеца и не знаем каква част от пациентите ще имат антитела след две години например," коментира проф. Камрад.

По думите му, при повечето преболедували от COVID-19 имунитетът продължава повече от два месеца, но никой не знае каква ще бъде картината две години по-късно.

Той е категоричен, че постигането на стаден имунитет по естествен път е невъзможно.

"За мен стадният имунитет без имунизация е концепция от каменната ера. Да чакаш да се заразят толкова много хора, че обществото да добие по този начин групов имунитет, в случая е напълно невъзможно - включително защото трайността на имунитета срещу този вирус очевидно е твърде кратка. Единственият път към стаден имунитет преминава през сигурна и ефективна ваксина, която да предлага дълготрайна защита", подчертава проф. Камрад.

Според него, загубата на имунитет срещу коронавируса едва ли би настъпила поради мутация.

"Принципно мутацията не е изключена, но коронавирусите не мутират толкова често. Затова бих казал, че е малко вероятно придобит имунитет да бъде загубен заради мутиране на вируса. Основният проблем е в това, че имунитетът има кратък живот и изчезва от само себе си," пояснява имунологът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com