Професор обясни какво е продължителен ковид

Заразените у нас се увеличили заради отварянето на училищата и събирането на хора на обществени места, е мнението на пулмолога Коста Костов

Професор обясни какво е продължителен ковид | StandartNews.com

Най-голям ефект върху една епидемия е отварянето на училищата и събирането на хора на обществени места. Процентът на увеличение на болните е не по-малко от 25%. Такъв ефект се проявява видимо чак след 2-3 седмици.

Това заяви пулмологът д-р Коста Костов, който ръководеше Медицинския съвет към правителството, пред Нова тв. Костов уточни, че базира коментара си на голямо проучване от Единбург.

На въпрос  дали новите мерки ще помогнат, Костов коментира, че в момента е взето балансирано решение – по-малките да са на училище, а гимназиалните класове да са онлайн. Най-малките деца биха преживели най-тежкия стрес при затваряне на училища – едно поколение би живяло дълго време в стрес, който ще им отрази като личности и като социално адаптиране, предупреди лекарят. "Смятам, че това решение не е чак толкова лошо – ако питате мен, малките деца трябва да ходят на училище", заяви той.

На въпрос дали смъртността от коронавируса може да се увеличи 13 пъти, след като 13 пъти са се увеличили заразените от септември досега, отговорът беше, че в Европа, а и в света има тенденция смъртността да намалява. В световен мащаб е паднала смъртността от 70% през пролетта в интензивни отделения, до 30%. Но в България има леко увеличение и Костов коментира, че не може да каже защо. "Лекарят трябва да бъде оптимистично настроен. С бяла престилка съм и не искам да говоря като лекар с униформа", заяви пулмологът.

Какво се случва след като прекараме COVID-19? По думите на лекаря, близо 97% от пациентите, които са били в болница с много тежки симптоми, след напускане на болница продължават да страдат от не по-малко 5 симптома. Костов обаче заговори за много повече симптоми – 17, дори 30. При 60 такива случая в болница "Св. Анна" в София, където работи Костов, най-често такива симптоми засягат дихателната система. Става въпрос за т.нар. "продължителен COVID" – и Костов предупреди, че всички специалисти ще трябва да се включат при такива състояния – кардиолози, невролози и т.н.

Остатъчна кашлица, остатъчен недостиг на въздух, дразнене в трахеята, невъзможност да дишаш с целия бял дроб – това са четирите симптома на "продължителния COVID". По думите му, на всеки три месеца с около 30% намаляват такива пациенти. Очакванията са, че колкото повече време минава, толкова повече ще се редуцират и симптомите – но зависи от възраст, от други хронични заболявания.

След шест месеца или една година ще мога да кажа повече, но съм оптимист и се надявам, че не повече от 1% от всички заразени биха изпитвали хронични последствия заради прекаран COVID-19. "Винаги доброто побеждава злото и ние ще направим всичко възможно да е на най-ниската цена", подчерта Костов. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай