Професор: Коронавирусът заразява по два начина

Мийте всичко, което слагате в устата, казва епидемиологът

Професор: Коронавирусът заразява по два начина | StandartNews.com

Коронавирусната инфекция се разпространява на първо място – по фекално-оралния и по въздушно-капковия път, затова лятото бяха повече заразените, а сега в по-студеното време са повече заразените по втория метод“. Това коментира в „Преди всички“ проф. Румен Константинов, преподавател в Катедра „Епидемиология“ в Медицински университет – Варна.

„Трябва да се повиши  личната и обществена хигиена и да няма закрити пространства, без вентилация и в тази връзка вече са полезни маските".

Според проф. Константинов възможността да повлияем на вирусите, които се предават по въздушно-капков път е малка, заради желанието на хората да общуват.

„Но специално за коронавируса – той на открити пространства трудно реализира заразяване – там няма условия като застояли пространства, близък контакт…“, каза още експертът.

"Трябва да се измива всичко, което влиза в устата – и случаите ще намалеят" – категоричен е епидемиологът.

По думите на проф. Константинов и след 14-дневния срок човек може да дава положителен резултат от PCR тест, без да е заразен за останалите.

„Единственото, което би спряло процеса тотално и в световен мащаб, е създаването на ваксината. Нужна е единна световна система за профилактика и контрол на това инфекциозно заболяване, но все още има разнобой", посочи още проф. Константинов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай