Проф. Момеков: Да не мислим за бързо сваляне на мерките

Пътуващите трябва да знаят, че всички форми на социална дистанция ще останат за много дълго време

Проф. Момеков: Да не мислим за бързо сваляне на мерките | StandartNews.com

Проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация КАДЪР: БНТ

"Не трябва да мислим за бързо снемане на всякакви мерки. Нищо не е по-ценно от това да се държим разумно. В разгара сме на това нещо и всяко мнение е субективно". Това заяви по БНТ проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Той изрази мнение, че по отношение на ваксините хората ще се успокоят. "Още повече че сега имаме инструменти да виждаме какво се случва по света. Много бързо се вижда, че ваксините се понасят добре и рядко има странични реакции", обясни проф. Момеков.

"Развитите страни ще получат по-добро покритие при ваксинирането, но за целия свят ще ни трябва 10 години при този темп. Мечтите, че вовеки веков ще живеем спокойно, на този етап няма да се случат. Особено пътуващите трябва да знаят, че всички форми на социална дистанция ще останат за много дълго време", каза още той.

Според него трябва да се чувстваме привилегировани, че имаме достъп до ваксина. "Предвидените първоначално договори за закупуване на ваксини отиват за популация, която е 14% от световното население", добави проф. Момеков.

По думите му ваксинационните програми в ЕС са направени така, че да се покрият първо най-уязвимите групи. "Нито една друга интервенция не е показала такава ефективност при предотвратяването на тази инфекция", каза още той. 

"Израел вече ваксинира около 5% от населението си, а в Щатите са сложени около 2 млн. дози от ваксината".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай