Вторник,

Проф. Христова каза кога Омикрон ще се успокои

От: Агенция Стандарт -
171
Проф. Христова каза кога Омикрон ще се успокои
A
A
A

"Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване на случаите. Това са данните с две седмици назад. Вероятно в момента е около 80, дори 90%. Случаите постепенно ще започнат да намаляват, ако спазваме мерките, може би още в края на февруари". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова.

Проф. Христова разкри, че над 90% от починалите са неваксинирани. "Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички възможни сили, но с малки стъпки от края започва да затихва. Това е максимумът на пожара, не бива да се отпускаме", призова проф. Христова.

Тя е категорична, че всеки по-заразен подвариант води до увеличение на заболеваемостта. "Пред седмица доказахме 7 случая на втория подвариант на Омикрон. Той е по-заразен от 10 до 30% според различни публикации. Има данни за по-лесно предаване", коментира инфекционистът.

Проф. Христова потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични заболявания и диабет по-лесно се заразяват с вируса.

"Омикрон не "бяга" на тестовете. Решаващият момент е кога правим тестовете. С първите симптоми е рано. До третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция. Ще позитивира малко по-късно, а антигенните тестове позитивират по-късно и от PCR, защото хващат вируса в по-голямо количество", обясни медикът. И допълни, че с първия си подвариант Омикрон даваше отрицателен резултат за S ген, а вторият дава положителна реакция, за него няма скринингов метод.

Според нея на 14-дневна база на 100 000 души заразените намаляват. "В сравнение с предния понеделник са по-малко със 100. Тази радост е много крехка. Болниците са препълнени, а от нас зависи колко бързо ще успеем да намалим броя на заболелите", подчерта тя.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички