Сряда,

Проф. Христова каза кога Омикрон ще се успокои

От: Агенция Стандарт -
347
Проф. Христова каза кога Омикрон ще се успокои
A
A
A

"Омикрон добива все по-доминантно положение – 78%, паралелно с покачване на случаите. Това са данните с две седмици назад. Вероятно в момента е около 80, дори 90%. Случаите постепенно ще започнат да намаляват, ако спазваме мерките, може би още в края на февруари". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова.

Проф. Христова разкри, че над 90% от починалите са неваксинирани. "Намираме се в платото на пика на бурята. Пожарът гори с всички възможни сили, но с малки стъпки от края започва да затихва. Това е максимумът на пожара, не бива да се отпускаме", призова проф. Христова.

Тя е категорична, че всеки по-заразен подвариант води до увеличение на заболеваемостта. "Пред седмица доказахме 7 случая на втория подвариант на Омикрон. Той е по-заразен от 10 до 30% според различни публикации. Има данни за по-лесно предаване", коментира инфекционистът.

Проф. Христова потвърди, че децата с наднормено тегло, хронични заболявания и диабет по-лесно се заразяват с вируса.

"Омикрон не "бяга" на тестовете. Решаващият момент е кога правим тестовете. С първите симптоми е рано. До третия ден се получава фалшиво отрицателна реакция. Ще позитивира малко по-късно, а антигенните тестове позитивират по-късно и от PCR, защото хващат вируса в по-голямо количество", обясни медикът. И допълни, че с първия си подвариант Омикрон даваше отрицателен резултат за S ген, а вторият дава положителна реакция, за него няма скринингов метод.

Според нея на 14-дневна база на 100 000 души заразените намаляват. "В сравнение с предния понеделник са по-малко със 100. Тази радост е много крехка. Болниците са препълнени, а от нас зависи колко бързо ще успеем да намалим броя на заболелите", подчерта тя.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com