Проф. Балтов обяви нова организация в болниците

Ще има повече пари за хората от първа линия, каза шефът на Пирогов

Проф. Балтов обяви нова организация в болниците | StandartNews.com

 

Ще има нова финансова подкрепа за всички, работещи на първа линия. Идвам от министерството и смятам, че мерките ще направят нещата много по-поносими за хората, работещи в здравната система. Това заяви пред Нова тв директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов. Той поясни какво предвижда реорганизацията в болниците.

" В големите болници трябва да има минимум 200 легла за лечение на пациенти с ковид. Реогранизацията включва набавяне на кислород и специални легла, трябва да бъдат изписани един брой пациенти и това изисква време", уточни той.

"Когато тече сериозна реорганизация, наистина трябва време за пренастройване на цялата здравна система", категоричен бе проф. Балтов. Запитан трябва ли медици, които са преболедували заразата, да носят защитни облекла, той отвърна:

 "Човек, изкарал коронавирусната инфекция и има антитела, може да работи в коронавирусна среда съвсем спокойно. Има колеги, които не носят и маски. Може да си сложи една маска от уважение към другите. Именно медици, изкарали К-19, работят на първа линия и дават всичко от себе си".

"Виждате, че много хора тръгват към "Пирогов" на самоход. Ние връщаме пациенти само когато не може да помогнем. При нас вчера са преминали над 150 пациенти, повечето от които са дошли сами", уточни директорът на болницата.

"Бързите антигенни тестове са напълно безплатни и ще са закупени от държавата. Що се отнася до това какво правим ние в "Пирогов" - правим ги безплатно. Пациентите се водят като преминали през спешното отделение. Това е най-бързият и лесен скрининг метод в момента. Резултатите излизат в рамките на 15 минути", добави проф. Балтов.

"Всеки, който има достатъчно количество на антитела в кръвта, може да стане донор на плазма", каза още той. "Призовавам хората да спазват всички препоръчани мерки. Те не са изобщо тежки. Нормални са, дори бих казал леки. Ако искате да спасим здравната система, да работим нормално и всички да сме по-щастливи, спазвайте ги", заяви проф. Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай