Препоръка на Кантарджиев за украинските бежанци

Професорът призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците "на първа линия"

Препоръка на Кантарджиев за украинските бежанци | StandartNews.com

Проф. Тодор Кантарджиев коментира в ефира на БНТ отпадането на ограниченията от 1 април и какво трябва да се случи със закупените ваксини и тестове.

Правителството взе решение да не се удължава извънредната епидемична обстановка, считано от началото на следващия месец.

„Както отдавна обявихме, със затоплянето и случаите намаляват. Тези, които са в болница, са три-черти пъти по-малко. Омикрон не е така опасен. По-разпространен е, но по-малко влизат в болница", обясни Кантарджиев.

Какво предстои с отпадането на ограниченията проф. Тодор Кантарджиев коментира така:От 1 април спира финансирането на първа линия. Ще следва едно неглижиране на грипа, а той е опасен, както виждате колко много области са с висока заболеваемост.

Лично моето мнение е, че трябва министърът да излезе на пресконференция и да каже какво ще се прави след 1 април.По мое мнение трябва да останат маските в градския транспорт, да спазваме лична хигиена, културният човек си мие ръцете по 12 пъти на ден.

В близките дни нещата ще бъдат под контрол и ще придобият един европейски вид след промяната в закона.

За закупените ваксини и тестове за учениците професорът коментира:„Трябва да има нови ваксини и с появата на нова мутация да има нова ваксина.С тестовете, които са закупени за учениците, да тестваме украинците, които идват и да бъдат предоставени за масови мероприятия. 

Според професор Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен.

Професор Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците "на първа линия" и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай